Γιατί χρειάζεται η IVSSChurchear;

Γιατί χρειάζεται ένας ένας διεθνής οργανισμός για την ποιμαντική φροντίδα των ατόμων με προβλήματα ακοής;

Η σύγχρονη κοινωνία, ειδικά στις πόλεις, χαρακτηρίζεται από έναν πανταχού παρόντα θόρυβο, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ατόμων με βαρηκοΐα. Ο αριθμός των ολοένα και νεότερων ανθρώπων που υποφέρουν από απώλεια ακοής, αυξάνεται.

Μια απώλεια ακοής μπορεί να κυμαίνεται από ένα σχεδόν ανεπαίσθητο πρόβλημα, το οποίο δεν δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα, μέχρι την ολική κώφωση. Οι περισσότεροι βαρήκοοι βρίσκονται κάπου μεταξύ αυτών των δύο άκρων. Η απώλεια ακοής τούς προκαλεί μείζονα ή ελάσσονα προβλήματα στην καθημερινή ζωή, αλλά δεν είναι κωφοί. Η γλώσσα τους είναι η γλώσσα των ομιλούντων, όχι η νοηματική γλώσσα – ακόμα κι αν πολλοί από αυτούς θα επωφελούνταν από κάποια υποστηρικτική χρήση νοημάτων στην επικοινωνία τους με τους άλλους. Έχουν, εν τούτοις, την ταυτότητά τους και την κοινωνική ζωή τους στην κοινότητα των ακουόντων, και με ένα ορισμένο βαθμό διευκόλυνσης, θα μπορούν να εξακολουθούν να είναι σε θέση να λειτουργούν εκεί. Τι είδους διευκόλυνση απαιτείται, ποικίλλει από τεχνικό εξοπλισμό έως υποστηρικτική χρήση νοημάτων.

Ως Χριστιανοί διαφορετικών δογμάτων και παραδόσεων, καλούμαστε να διαδώσουμε το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού σε όλους τους ανθρώπους. Πώς μπορούμε να συναντήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από διευκολυνόμενη επικοινωνία; Πώς συναντάμε μια νέα γενιά βαρηκόων, μια γενιά που δεν ζητά ελεημοσύνη, αλλά που απαιτεί το θεόδοτο δικαίωμά της να επικοινωνεί επί ίσοις όροις με όλους τους άλλους; Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο σε ανοικτή επικοινωνία με την ίδιους τους βαρήκοους. Και τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν, αλλιώς αυτοί θα στρέψουν την πλάτη τους προς την Εκκλησία.

Χρειαζόμαστε επίσης να ανταλλάξουμε εμπειρίες πέρα από εθνικά και εκκλησιαστικά σύνορα. Επομένως, είναι αναγκαίο να συναντιόμαστε για να:

  • Ακούμε εκείνους που γνωρίζουν τα προβλήματα από την καθημερινή τους ζωή.
  • Συζητούμε λύσεις για τα προβλήματα.
  • Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.
  • Συναντιόμαστε για να εμπνεόμαστε ο ένας από τον άλλον και να μεταφέρουμε την έμπνευση στις χώρες μας και στις εκκλησίες μας.
  • Βρίσκουμε τρόπους κοινής στάσης έναντι των εκκλησιαστικών αρχών – και σε ορισμένες περιπτώσεις και των πολιτικών αρχών.

Για τους λόγους αυτούς – και πολλούς άλλους- καλούμε εσάς, τους ηγέτες της εκκλησίας, ιερείς, διακόνους και τα απλά μέλη της εκκλησίας, άτομα με προβλήματα ακοής, καθώς και άτομα με φυσιολογική ακοή, να εισέλθετε στη διεθνή κοινότητά μας και να γίνετε μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας, μαζί με τα άτομα με προβλήματα ακοής, γι’ αυτά.

Μετάφραση: Kiriaki Papadopoulou Samuelsen