De ce IVSS-Churchear ?

De ce o federaţie internaţională în vederea îngrijirii pastorale a celor cu deficienţe auditive?

Societatea modernă, în special în oraşele mari, este o societate dominată de zgomot, ceea ce conduce la un număr crescând de persoane cu probleme ale auzului. Chiar şi în rândul tinerilor tot mai mulţi suferă de tulburări ale auzului.

auzului pot varia de la slab, când nu cauzează deloc probleme sau provoacă probleme minore în viaţa cotidiană, până la pierderea totală a auzului. Cele mai multe persoane cu tulburări ale auzului se regăsesc undeva între aceste două extreme. Deficienţele auzului la aceste persoane provoacă diferite probleme în viaţa de fiecare zi, dar ei nu sunt surzi. Ei comunică prin limba vorbită şi nu prin intermediul semnelor mimico-gestuale. Viaţa lor socială şi identitatea lor se situază în cadrul societăţii auditive şi cu ajutorul unei facilitări corespunzătoare ei pot funcţiona fără probleme. Aceste facilităţi pot fi de diferite feluri, variază de la dispozitive tehnice până la comunicarea cu ajutorul semnelor.

Ca şi creştini care trăim în anumite confesiuni şi aparţinem de biserici cu diferite tradiţii, este chemarea noastră să comunicăm evanghelia Domnului nostru Isus Cristos către toată omenirea. Dar cum îi întâmpinăm pe cei care au nevoie de comunicare facilitată? Cum venim în faţa noii generaţii de persoane cu deficienţe auditive, o generaţie care nu apelează la milă, ci îşi cere dreptul dat de Dumnezeu la comunicare în aceleaşi condiţii cu toată lumea? Răspunsul la aceste întrebări poate fi dat doar dacă există o comunicare apropiată cu persoanele cu deficienţe ale auzului. Iar aceste răspunsuri trebuiesc găsite, pentru că în caz contrar ei îşi vor întoarce spatele bisericilor.

Totodată este nevoie de schimb de experienţă dincolo de graniţele ţării şi de confesionalism. De aceea este necesar să ne întâlnim:

  • să-i ascultăm pe cei care cunosc problemele din viaţa lor de fiecare zi
  • să discutăm despre soluţii la probleme
  • să împărtăşim din experienţele noastre şi să învăţăm unii de la alţii
  • să aducem o nouă inspiraţie înapoi în ţările noastre şi în bisericile noastre
  • să găsim modalităţi prin care să putem acţiona uniţi către autorităţile bisericeşti, şi în unele cazuri chiar către autorităţile seculare (administrative/politice)

În vederea împlinirii acestor deziderate vă invităm în calitate de lideri de biserici, preoţi /păstori, diaconi sau persoane laice din biserici şi organizaţii de diaconie, fie că suferiţi de deficienţe auditive sau aveţi auzul normal, să vă implicaţi în comunitatea noastră internaţională şi să colaboraţi cu noi în efortul comun pentru şi împreună cu persoanele suferinde de deficienţe ale auzului.

(Traducerea din engleză : Csaba Korodi)